2014.08.04.
12:44

Írta: Mátrai Viktor

Liberális demokrácia és hasonló úri huncutságok

Rég volt az utolsó írásom. Nincs túl sok időm, meg nyár is van, mindegy is...

 

Történt július 26-án, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr olyan beszédet mondott, hogy elvesztettem azt a hozzáállásomat, amit -az egyébként teljesen nevetséges- a magyar közélettel szemben tanúsítok.

Azért kerekedett ki a szemem, esett le a vérnyomásom, kezdtem el verejtékezni és akadt a torkomon a szarkasztikus megjegyzés, mert miniszterelnök úr olyan áhítattal és meggyőződéssel beszélt arról, hogy mekkora győzelmet aratott az egyébként hanyatló liberális demokráciák fölött, hogy azt (mint egykori Fidesz szavazó és tag) legvadabb álmaimban sem gondoltam volna.

Sokan megénekelték már és sok fölháborodott cikk is készült a "baloldali" sajtóban, ezért hosszas elemzésbe és okfejtésbe nem szeretnék belemenni, hiszen akik értik és érzik a bajt, azok enélkül is fogják.

Inkább azokhoz szólnék, akik előszeretettel liberálisoznak miközben éltetik a Fideszt. Előre szólok, hogy nem fogom arra kifuttatni a dolgokat, hogy Orbán fasiszta, ettől nem kell tartani.

Óriási probléma, hogy nagyon sok fanatikus fejében összeforrt a liberális demokrácia fogalma az "Elmúlt Nyolc Év" MSZP-SZDSZ bohózattal, különböző Szaniszló féle háttérhatalmas ökörségekkel, a korrupcióval, sok magyar által irigyelt "gazdagokkal", a devizahitelükkel, a rezsivel.

Ezek téves percepciók

A liberális demokráciát nem ezekben érzékeljük. A rendszer nem egy liberális hatalmat, melegeket vagy zsidókat szolgál és erősít. Ezt leggyakrabban radikális iszlamisták állítják, akik egyébként lelki sérült, tanácstalan embereket vesznek rá arra, hogy robbantsák fel magukat egy jó kis mennyországba jutás miatt.

A rendszer azért kapta a liberális jelzőt, mert individuumok kollektív döntései adják az alapját annak. Olyan döntések ezek amelyeket szabadon hoznak. Nem egy párté, nem egy érdekcsoporté és nem is egy emberé, hanem individuumok kollektív döntései. 

Nincsen olyan, hogy illiberális demokrácia. Legalábbis olyan nincs amiben a hatalmi szférán kívül eső emberek beleszólhatnak bármibe és Orbán sem olyat akar építeni, mivel nem lehet.

Sikeres volt a Fidesz pár éve tartó vakító PR hadjárata, mert valahogy össze tetszettek keverni a saját életüket, anyagi helyzetüket és szabadságukat a papíron létező állami vagyonnal, a hitelektől való függetlenséggel és hungarikumokhoz hasonló parasztvakításokkal. Abban a hibában vergődnek, hogy elhiszik azt amit látnak Oroszországból, Kínából, Türkmenisztánból, Kazahsztánból és hasonló Orbán Viktor által mostanában nagyon kedvelt nemzetekből. Amit nem látnak, az egy olyan el nem hanyagolható különbség, hogy ott kuss van mindenkinek és az átlagembereknek (mint ön, a testvére, az anyukája, vagy a barátja) annyira nem jó ott. Ami miatt önökkel ezt el lehet hitetni, az az a jelenség, hogy a gazdaságot húzó és az azokat irányító embereknek tényleg nagyon bejött az élet, de gondolom világos, hogy nem mindenki lehet a Gazprom vagy a Roszatom megbecsült dolgozója. A többieknek nem jut abból a sok (ezer milliárd eurókban mérhető) pénzből semmi sem és ezáltal sokkal jobban hasonlít az önök által vizionizált gonosz, globális háttérhatalmak által irányított liberális rendszerre, mint az aminek az elbukását várják. Ott csak a leggazdagabbak élnek jól és szabadon. Ők is egészen addig tehetnek így, amíg a nagy vezetővel jóban vannak. Emlékezzenek csak Litvinyenkó és a plutónium esetére...

Amiért még nagyon aggasztó, hogy az orbáni demokrácia felfogást sokan beveszik, mert egy általa felvázolt államot, itthon nem lehet külső segítség nélkül működtetni. Tudom, a példa államok nagyon is jól működnek, de van némi bökkenő Magyarország tekintetében:

Nekünk nincsen gyémántunk, aranyunk, kőolajunk, földgázunk, se másmilyen ásványkincsünk és még csak nem is él itt kb. 1.4 milliárd ember. Ezek pedig nagy húzóerői egy gazdaságnak. Tehát mindegy, hogy ki milyen boldog, vagy ki mennyire lázong, az állam kezében vannak az ásványkincsek, amiből fenn lehet tartani egy erőszak rendszert. Magyarországnak nincs ilyen "szerencséje", itthon maximum fejbekólinhatják az lázongót az egyik Seuso kinccsel... Tehát egy csak névlegesen demokratikus állam "sikeres" fenntartásához külső erőre is szükség lenne, ami azért nem lenne annyira nemzeti és nem hiszem, hogy erre lehetne EU-s támogatást kérni.

Orbán Viktor a jóléti rendszer fogalmát inkább szitokként használja és megpróbálja az ingyenélőkkel azonosítani azt. Ehhez csak annyit, hogy minden rendszerben lesznek olyanok akik kihasználják a jóindulatát annak, de nem ez az általános, ha egy állam pedig rosszindulatú, akkor az emberek is azok lesznek benne.

Nagy tévedés az az apokaliptikus kép amit miniszterelnök úr felvázolt az európai jóléti államokról. Ugyanis nincsen kétségbeesés és hanyatlás. Azért mert nem épül hetente egy 45 méteres és 15 kisebb bronz szobor, attól még Svédország, Dánia, Németország, Finnország, Norvégia, Hollandia, stb. nem haldoklik. 

Kedves olvasó, gondolja át: nem attól megy jól egy ország, mert itt vannak a Seuso kincsek, mert csökkent a rezsi, mert közmunkásokkal papíron betömködték a lyukakat a foglalkoztatottságban és még csak nem is attól, hogy ki van írva: Magyarország jobban teljesít. Attól megy jobban, hogy az embereknek vannak választási lehetőségeik, tudnak tanulni és boldogok lehetnek anélkül, hogy bárki a körmükre nézne alaptalanul. Csak így lehetünk kreatívak és kevésbé irigyek egymásra, legyen kormányon egy keresztény-konzervatív párt, vagy bármilyen, de ez egy liberális demokrácia és a jóléti rendszer mibenléte. Azt csak az MSZP és Fidesz találta ki, hogy vakon kell osztogatni a segélyeket, vagy a rezsicsökkentéseket, hogy megnyerjék a választást.

Kép: mno.hu

Szólj hozzá!

Címkék: Orbán Viktor Demokrácia Tusványos

A bejegyzés trackback címe:

https://nemazaviktor.blog.hu/api/trackback/id/tr126572061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása