Nem mintha ez meglepetés lenne, vagy ilyesmi. Mindenki tudta ezt előre. Itt egyedül az volt a kérdés, hogy mennyire fog leverni a kormánypárt mindenki mást.

Magam részéről kíváncsian várom, hogy mi fog történni az elkövetkezendő 3,5 évben és csak reménykedni tudok abban, hogy nem kapnak vérszemet Orbán Viktorék és lesznek határok az ország szellemi, gazdasági, környezeti és morális szétzúzásában. Meg abban, hogy egy kissé visszavesznek a baráti körük pénzzel való porrátöméséről. De a Fidesz országos és a Jobbik néhány lokális győzelmét nem érdemes firtatni, mert megérdemeltek voltak. Nem értek egyet velük, de ez a két párt kampányol profin és ezért eredményesen is.

Amiket viszont érdemes firtatni azok a baloldali pártok és (le)szereplésük.

Összeizélés: Talán a legjobb szó arra amit csinálnak, a fásult. Elképzelésem sincs, hogy mi a bánat hajtja az összebigyózás pártjainak az embereit (ok, a pénz indok lehet sokaknál)...

Bár a 25 év alatt kialakult politikai kultúra kedvez ennek a négyesfogatnak és azoknak a személyeknek akik nagyrészt tehetnek az ország jelenlegi és egyébként mindenkori helyzetéről, jelenleg is -köszönik szépen- jól megvannak (pl.: Gyurcsány Ferenc, Bokros Lajos vagy Kuncze Gábor), azért sikertörténetnek nem nevezném a lavírozásukat. Most látom, hogy pusztán a lét és a tudat, hogy létezhetnek mint politikai figurák elég motivációs erővel bírhat. Ezért szavaznék előbb a Fideszre, mint rájuk.

A vicc kedvéért tegyük fel, hogy ők valóban változtatni szeretnének bármin. Szeretnék, hogy normális oktatás legyen; hogy elkezdjünk felzárkózni az EU-s átlaghoz; hogy a társadalom egy kicsit érzékenyebb legyen; hogy kiegyenlítettebb anyagi viszonyok legyenek; hogy ne egy izzadtságszagúan maszkulin beállítottságú és mindenkinek, mindenhogyan (gazdaságilag, energetikailag) kiszolgáltatott országban éljünk. A gond, hogy erre meg lett volna minden lehetőségük 2010 előtt és így hiteltelen az egész. Az ok, hogy ezt nem látják be és nem sétálnak el, nyilvánvalóan a politikai pozíciókhoz való görcsös ragaszkodás számlájára írható.

Az két kampányból idén nekem az jött le, hogy a motivációt -miszerint változtatni szeretnének és valódi baloldali értékeket közvetítsenek és afféle terveket valósítsanak meg- tényleg csak a vicc kedvéért feltételezhetjük. Nyilván személyenként nem mindenkire igaz, de ha az egészet vesszük alapul (és azt kell, hiszen pártokról van szó) ez a helyzet. Minden ezt igazolja: a DK (és Gyurcsány) behívása, a PM zöldpolitikai ambícióinak eldobása, az Együtt szenvedése Bajnaival, az MSZP elképesztő vergődése, a közös jelöltek személyeiről szóló veszekedések (Falusé és Mesterházyé egyaránt), aztán a hab a tortán: Bokros Lajos.

Az egy éve tartó események mind arra utaló jelek, hogy az egész bagázs céltalan ha nem a létük a tét. Ezenkívül a pártok és az egység (megint mondom: az egyének nem feltétlenül) értéknélküliek, semmitmondóak, mindenféle szakértelmet nélkülöznek, így már egész nyugodtan el lehet -és talán el is kéne- ismerni, hogy okafogyott az egész cirkusz.

LMP: Az összefogásban -egyébként nagyon helyesen- részt nem vevő LMP-t abszolút nem lehet érteni. Eleve amatőr és most látszik az is, hogy sehova nem vezető a kamikaze hozzáállás, amit képviselnek... Ők a baloldali összeborulás inverzei. Annyira csak értéket akartak közvetíteni és annyira csak szakmázás ment, hogy nem sikerült észrevenni: az emberek egész egyszerűen leszarják a bonyolult üzeneteket. Egyébként a nagy gondolkodás közben, nem is közvetítettek igazán semmit az önkormányzati kampányban, így nem is sikerült megerősödniük, pedig ez idén nagyon egyszerű lehetett volna. Az a bökkenő, hogy ez Magyarország és itt nem lehet populizmus nélkül elérni sok mindent. Tehát ebben a témában nem szabadna átesni a ménes másik oldalára. Itthon nagyrészt az egy bites üzenetekre van szükség (rezsicsökkentés, Magyarország összefog, ha Jézus bicskei lett volna, stb.). Persze lehet és kell fintorogni, de e nélkül nem képtelenség 5%-nál nagyobb eredményt elérni. A következő választásokon, ezzel a stratégiával valószínűleg még ennyit sem, sikerül majd. Mivel annak a kevés embernek a bizalma is megrendülni látszik, akik az LMP-re szavaztak. A populizmust csak eredmények függvényében kell eldobni, de az a sokadik lépés. Ugyanis ez nem Dánia, vagy Svédország, vagy egy racionális választásra képes közeg.

Egy közös van a két baloldali alternatívában: az emberhiány.

Nagyon nehezemre esik elképzelni, hogy nem sikerült csinálni egy castingot és egy olyan budapesti jelöltet találni, aki képes bármilyen szinten embereket mozgósítani, lelkesíteni, akit ki lehet tenni kamerák elé és 1 percnél tovább megjegyezhető az arca (Csárdi Antal), vagy nem csinál magából totál hülyét ugyanennyi idő alatt (Falus Ferenc). Talán legközelebb fel kéne adni egy álláshirdetést, mert ennél az is csak jobb lehetne, legfeljebb megint be kell majd bújni Bokros mögé.

Végezetül az idei évet és az itthoni választói közeget legszebben bemutató videó a 444-től. Szabad belőle tanulni, mert itthon ilyen a profi kampány: